ORTAKÖY İÇİN

YÖRESEL YEMEKLER
 



* Kış için hazırlanan yiyecekler
Yaz mevsiminde her türlü meyveden reçel yapılır. Kuşburnu reçeli yapılır.
Elma, ayva, kayısı, erik kurutulur. Bunlar hoşaflik için hazırlanır.
Üzüm pekmezi yapılır. Üzümden sirkede yapılır. Üzüm bir kaba konulur. Elma, armut, ayva, buğday, nohut, fasulye, bir çıkının içine konur, o da kaba akıtılır. Üstü böceklenince sıvı süzülür. Süzülen sıvı şişelere konur.

Un, bulgur, keşgek yapılır.

Un: Eskiden un su değirmeninde un öğüdülüp getiriliyordu, şimdi un fabrikalardan geliyo.

Keşgek: Buğday yıkanıyo, setende dövülüyo. Seten, yuvarlak ortası oyuk bir taş. Taşı at çeker ve buğday öğütülür.

Bulgur:
Buğday kanatılıyor, serilip güneşte kurutuluyor. Değirmende öğütülüyor.
Tarhana yapılır, turşu yapılır, sebze kurutulur. Mantı bükülür, makarna kesilir. Çömleklere çökelik, peynir basılır. Çivi mantarı kurutulur, bunlar yapılırken cümlemizin nasibi içinde olsun, ağzımızın tadı bozulmasın, bereketli olsun denir.

HALK MUTFAĞI

Çorbalar

1. Katıklı aş: tencerede su içinde yarma pişirilir. Yoğurt sulandırılır ve yarmanın içine katılır. İstenirse yarma içine fasulyede katılabilir.

2. Karıştırma aşı: yoğurt yumurta ile çırpılır. Sonra sulandırılır. İçine yarma, bir kaşık un ve tuz konulur. İsteğe göre içine çok az olmak kaydıyla yeşil mercimek yada nohutta konulur. Kaynayana kadar karıştırlıarak pişirilir.

3. Ekşili aş: dağdan toplanılan ve kurutulan yabani erikler haşlanır ve çekirdekleri temilenir. Biraz su ile pişirilen yarma içerisine dağ eriği ekşisi ilave edilir ve servis yapılır.

4. Dü aşı: bulgurun incesine di denilmektedir. Dü, az miktarda su olan tencerenin içerisinde pişirilir. Ayrı bir tavada soğan ve salça yağ ile birlikte kavrulur. Ve çorbanın üzerine dökülür.

5. Kırmızı aş: ayşe kadın fasülyesinin taneleri kırmızı renk verene kadar kaynatılır. Daha sonra içine yarma ilave edilir. Çorbanın üzerine yağda kavrulmuş soğanlar konulur ve servis yapılır.

6. Tarhana aşı: Tarhana yazın, kış mevsiminde yenilmek için hazırlanır. Koyu ayran ve yarmanın karıştırılıp kurutulması ile elde edilir. Kurumuş haldeki tarhana su içerisinde yumuşamaya bırakılır. Daha sonra tuz ilave edilir ve kaynatılır. piştikten sonra üzerine yağda nane yakılır.

7. Sütlü aş: Yarma suda pişirilir üzerine süt ilave edilir ve servis yapılır.

8. Helle Aşı: Önce un kavrulur yarma kaynatılır. Kavrulmuş un su ile çırpılır. Kaynayan yarmanın içine salınır. Çorbaya soğan, yağ ve maydonozlu sos yapılır.

9. Bulgur Aşı: Bulgur suyun içinde kanatılur. Soğan, yağ, pul biber kaynayan bulgurn içine konulur.

10. Yarma Aşı: Yarma suyun içinde kaynatılır. İçine ayran konulur. Üzerine yağ ile nane kavrulup dökülür.

YEMEKLER

1-mıhlama :ince ince doğranan soğanlar kıyma veya kuşbaşı etle kavrulur. Tuz ,biber ve salça ilave edilir. Pişmeye yakın üzer,ine yumurta kırılır. Yumurtalar pişince servis yapılır.

2- keşgek: keşgek buğdaydan yapılır. Temizlenen ve yıkanan keşgeklik içerisine az miktarda yarma ilave edilir. Et, fasulye ,nohut konulur ve pişirilir. Üzerine tere yağ kızartılıp dökülür ve servis yapılır.

3- erişte pilavı :hamur önce ince ince kesilir ve kurutulur sonra kızartılır. Buna erişte denilmektedir. Bulgur pilavı yapılırken içine erişte konulur ve pilav yapilır.

4- yaprak sarması: sarma için yarma ,bulgur, mercimek ,nohut, salça ,tuz, ile iç hazırlanır. İçe soğan doğranır .dereotu konulur. İç bağ yapraklarına konularak sarılır. Üzerine yağlı salçalı su ilave edilir ve pişirilir.

HAMUR İŞLERİ

1- Su böreği :yumurta ,un ve tuz katılarak hamur yoğrulur. Yufka açılır. Bu yufkalar kaynayan suda haşlanır. Yağlanan tepsi içine yufkalar konulur. Yufkaların katları arasına çökelek ve maydanoz karışımı eklenir. Börek en fazla sekiz yufkadan oluşur. Börek fırında veya tandırda kızartılır.

2- Haşhaşlı Çörek: Dibekte dövülmüş haşhaş üzerine sıvı yağ ilave edilir. Mayalanmış hamur içerisine haşhaşlar yayılır ve hamur rula haline getirilir. Fırına verilmeden önce üzerine yumurta sarısı sürülür.

3- Cızlak: Yoğurt, yumurta ve az miktarda un ile cıvık halde hamur yapılır. Cıvık hamur tavaya ince bir tabaka halinde yayılır ve kızartılır.

4- Sini: Bir çeşit börektir. Açılan yufkalar siniye dösenir. Arasına isteğe göre kıyma, isteğe göre maydanoz, peynir konulur ve kızartılır.

5- Erişte: Yoğrulmuş hamur açılır ve uzun uzun kesilir. Bundan makarna, erişteli pilav ve çorba yapılır.

6- Oymaç: Yufka küçük parçalara ayrılır. Yumurta ile yağda kavrulur.

7- Gilik: Mayalı hamur tavada yada tandırda sac üzerinde pişirilir.

TATLILAR

1. Pekmez Tatlısı: bir tepside un iyice kavrulur. Üzerine pekmez ilave edilir kavrulur.

2. Köme: Ceviz koyu kıvamdaki pekmeze batırılır ve kurutulur. Kış için hazırlanan bir tatlıdır.

3. Un helvası, Bebe aşı(muhallebi), baklava,gabak tatlısı, şeker pancarı tatlısı yapılan diğer tatlılardandır.

AFİYET OLSUN